Top 3 tools voor condensatiecontrole

Condensatecontrol

Condensatie kan om verschillende redenen een Probleem zijn. Voor huiseigenaren kan condensatie een indicatie zijn van een te hoge luchtvochtigheid, wat kan leiden tot schimmelgroei en andere signalmen in huis. Fabrikanten die gespecialiseerd zijn in houtproducten moeten mogelijk voorkomen dat overmatige condensatie hun houtproducten tijdens de productie aantast. Restauratiespecialisten moeten vaak condensatie in een gebouw onder controle houden na een overstroming om te voorkomen dat de waterschade erger wordt.

Wanneer u werkt om condensatie binnen een structuur te beheersen, zijn er een paar tools die ongelooflijk nuttig kunnen zijn, waaronder:

Luchtverplaatsers
Thermo-hygrometers
Climate control systemen

Luchtverplaatsers:

Voor degenen die zich niet in de restauratie-industrie voor waterschade bevinden, kunnen luchtverplaatsers worden beschouwd als vergelijkbaar met grote industriële ventilatoren, zij het met een meer gericht gebied van luchtbeweging. Luchtverplaatsers worden vaak gebruikt bij het herstel van waterschade om de vochtige lucht uit een aangetaste structuur te persen. Andere industrieën kunnen ze gebruiken om de luchtstroom te verbeteren in gebieden waar de luchtcirculatie slecht is.

Bij restauratiewerkzaamheden kan een luchtverplaatser aan een opening in de constructie worden bevestigd. De opening is afgedicht tegen de buitenlucht om ervoor te zorgen dat de luchtverplaatser de vochtige lucht in de constructie naar buiten duwt en er geen buitenlucht kan binnendringen. Hierdoor kan overtollig vocht in de lucht snel naar buiten worden geduwd – waardoor condensatie wordt verminderd in de structuur.

Luchtverplaatsers

Thermo-hygrometers:

Er zijn twee belangrijke factoren die van invloed zijn op het al dan niet optreden van condensatie:

1. De hoeveelheid vocht in de lucht; en
2. De huidige temperatuur van de lucht.

Deze twee factoren kunnen worden gebruikt om de relatieve vochtigheid (RH) van een kamer te bepalen en een indicatie te geven van de kans op condensatie. Over het algemeen geldt dat hoe kouder een kamer is en hoe meer vocht er in de lucht is, hoe dichter de kamer zal zijn om condensatie te laten ontstaan.

Thermo-hygrometers zijn gespecialiseerde gereedschappen die kunnen worden gebruikt om de temperatureuur en hoeveelheid vocht in de lucht te meten om gebruikers een goede benadering van de RH-omstandigheden in een bepaald gebied te bieden. De hoeveelheid vocht wordt doorgaans geregistreerd als een percentielmeting waarbij lage aantallen zeer droge lucht zijn en hoge aantallen zeer natte lucht.

Door thermo-hygrometers te gebruiken, is het mogelijk om bij te houden hoeveel vocht er in de lucht zit en om beslissingen te nemen over hoe de omgeving moet worden aangepast om condensatie te beheersen.

Climate Control Systemen:

Veel moderne gebouwen zijn uitgerust met een vorm van klimaatregeling. De mogelijkheden van deze systemen variëren van het ene model tot het andere, maar de meest voorkomende functie is de mogelijkheid om de temperatureuur in te stellen door indien nodig air conditioningingsystemen of verwarmingstoestellen in te schakelen.

Aangezien de temperatuur van een constructie van invloed is op hoe waarschijnlijk het is dat er condensatie in de constructie optreedt, zijn klimaatbeheersingssystemen perfect voor condensatiecontrole. Als het doel is om condensatie te voorkomen, kan het verhogen van de warmte de relatieve vochtigheidsomstandigheden in het gebouw verminderen, waardoor condensatie moeilijker wordt en het sneller uitdroogt.

3 soorten vochtabsorbers uitgelegd

Vochtigheid

Vochtabsorbers zijn erg handig in huizen, vooral omdat ze de groei van schimmel en meeldauw remmen. Schimmel groeit meestal in vochtige ruimtes, zoals de kelder, de keuken en de badkamer. Om het bleem van schimmels op te lossen, kunnen vochtabsorberende materialen in pakketten of emmers het vocht in een kamer of besloten ruimte helpen verwijderen. Er zijn tegenwoordig drie hoofdtypen die vaak worden gebruikt en elk heeft zijn eigen unieke eigenschappen die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt.

1. Silicagel

Silica Gel is een vochtabsorberend middel van natriumsilicaat. Het heeft een hoog specifiek oppervlak waardoor het een zeer krachtig droogmiddel of droogmiddel is. De naam kan misleidend zijn omdat deze vorm van silica in feite vast is, geproduceerd in een kralen- of korrelvorm. Het proces waarbij silicagel vocht uit de lucht verwijdert, wordt adsorptie genoemd. Dit betekent dat de Silica vocht aantrekt op het oppervlak van de talrijke poriën in plaats van vocht op te nemen in het grootste deel van zichzelf.

Silicagel mag niet worden ingenomen, omdat het een giftige stof is en om ervoor te zorgen dat het product niet wordt opgegeten, plaatsen fabrikanten meestal een waarschuwing op de plastic container van de silicagel.

Silicagel heeft een zeer sterke adsorptiekwaliteit bij gebruik op kamertemperatuur. Het kan echter het water dat het vasthoudt opgeven als het wordt blootgesteld aan temperaturen dichtbij of hoger dan 40 graden Celsius. Omdat silicagels vrij duur zijn, worden ze niet aanbevolen voor gebruik in grotere ruimtes zoals kelders en keukens.

2. Klei-absorbers

Klei-absorbers bieden een goedkoop alternatief voor het absorberen van vocht in een huis of in een andere ruimte waar vocht tot schimmels leidt. Sommige huizen die gebruik maken van kleibakstenen worden vaak niet beschimmeld omdat de vochtabsorberende eigenschappen van de klei de vochtigheid verwijderen die de schimmelgroei verhoogt.

Er is echter één nadeel aan het gebruik van klei. De vochtabsorberende eigenschap is erg laag in vergelijking met de andere twee typen. Voor sterk vochtige gebieden worden kleiafscheiders niet aanbevolen. Andere alternatieven zijn kolen, houtskool, rotsen en grind.

Klei-absorbers

3. Calciumchloride

Misschien wel de beste vochtbestrijder is calciumchloride, een mengsel van chloor en calcium. Het heeft een zeer sterke vochtabsorberende eigenschap waardoor het een ideale kandidaat is voor vochtabsorptieprojecten met een hoge luchtvochtigheid. Calciumchloride wordt meestal gebruikt bij het verzenden van goederen en zorgt ervoor dat deze goederen gedurende de hele reis droog blijven.

Voor zeer vochtige kelders, keukens, kasten, kasten en andere ruimtes zorgt calciumchloride voor een effectieve vochtopname. Soms kan een elektrische ventilator het ontvochtigende effect van de verbinding een stuk sneller en breder maken. Plaats de ventilator op een emmer calciumchloride en door de beweging van lucht kan het vocht boven de verbinding circuleren.

Als alternatief kan steenzout ook worden gebruikt in plaats van calciumchloride. Hoewel steenzout niet zo krachtig is, biedt het wel een effectief alternatief dat zowel goedkoop als gemakkelijk toegankelijk is.

Calciumchloride mag niet worden ingenomen omdat het brandwonden in de mond, keel en darmen kan veroorzaken. Het kan braken, ernstige uitdroging en ernstige uitdroging van de huid veroorzaken. Contact met de ogen moet worden vermeden en de handen moeten na gebruik grondig worden gewassen.

9 tips voor het regelen van vochtniveaus in uw huis

Vochtigheid

1. Droog de druppels af

Zelfs een klein waterlek kan uitgroeien tot een groot schimmelprobleem, dus controleer de leidingen onder de gootstenen en achter uw wasmachine en koelkast (als deze een waterlijn heeft). Repareer lekken meteen.

2. Wees niet slordig als je je kamerplanten water geeft

Ik kan je niet vertellen hoeveel huizen ik heb gezien met vochtvlekken op de vloer onder of in de buurt van een kamerplant. Pas op dat u niet morst of te veel water geeft wanneer u een plant water geeft en zet een schaal onder de pot als de pot lekt. Het is ook geen goed idee om een ​​plantenpot op een tapijt of kleed te zetten.

3. Bekijk de warmwatertank

Plaats een batterij-aangedreven wateralarm in de buurt van uw warmwatertank, zodat u wordt gewaarschuwd als de tank begint te lekken. Als u een centraal alarmsysteem heeft, overweeg dan om een ​​vloer-wateralarm aan het systeem te koppelen. Als u een gasgestookte warmwaterboiler heeft, plan deze dan te vervangen vlak voordat de garantie vervalt. Elektrische warmwaterboilers hebben de neiging langer mee te gaan dan hun garantie, maar houd toch de garantiedatum in de gaten.

Vochtniveaus

4. Controleer de relatieve vochtigheid onder de maat

Voor schimmelgroei is niet altijd stilstaand water nodig. Sommige schimmels kunnen beginnen te groeien als de relatieve vochtigheid (RH) meer dan 80% is. Als de lucht afkoelt, stijgt de RV. Ondergrondse (onder het maaiveld) ruimtes zoals kelders en kruipruimtes zijn van nature koel en vochtig, dus de RV moet voldoende worden gecontroleerd.

Gebruik een thermo-hygrometer om de RV te meten. De RV moet op of onder 50% worden gehouden in onafgewerkte kelderruimten en in kruipruimtes, en onder 60% in afgewerkte kelderruimten.

Tijdens de lente- en zomermaanden, tussen half april en half oktober in het noordoosten, voegt u indien nodig ontvochtiging toe, zelfs als uw voltooide kelder air conditioning heeft. Zorg ervoor dat uw luchtontvochtiger geschikt is voor de ruimte en bevestig de machine op een condenspomp, zodat deze in een gootsteen of naar buiten kan weglopen. Op die manier hoef je het reservoir niet te legen (als het reservoir vol is, wordt de luchtontvochtiger uitgeschakeld).

In de winter hoeft u een onafgewerkte kelder niet te ontvochtigen. Een afgewerkte kelder moet echter constant warm worden gehouden, of deze nu in gebruik is of niet, met de thermostaat ingesteld op minimaal 57 ° F.

kamerplanten

5. Bevochtig niet boven het cijfer

In de winter openen we niet zoveel ramen en deuren, dus vocht kan zich ophopen in een huis in kamers van hogere kwaliteit (op of boven de grond). Als u een afzuigventilator boven uw kookfornuis heeft die naar buiten ventileert, gebruik dan de ventilator wanneer u kookt of bakt, en probeer tegelijkertijd te koken en bakken.

Na het douchen of baden de afzuigventilator in de badkamer minimaal twintig minuten laten draaien. Laat bovendien de deur open staan ​​en bedien een oscillerende ventilator in de badkamer om droge oppervlakken te helpen.

Als u een centraal bevochtigingssysteem heeft, houdt u de RV in bewoonbare kamers onder de 40% (lager bij extreme kou). Hetzelfde geldt als u een draagbare luchtbevochtiger in een bepaalde kamer gebruikt. Meet altijd de RV met een thermo-hygrometer.

Hoe kan ik de luchtvochtigheid binnenshuis verminderen?

Vochtigheid binnenshuis

1. Gebruik uw air conditioner

Uw air conditioner helpt op natuurlijke wijze de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, omdat hij koelere lucht introduceert en warme, vochtige lucht verwijdert.

Houd de luchtvochtigheid onder controle door uw airconditioner af te stellen en vervang regelmatig het filter. Alles wat de luchtstroom belemmert of ervoor zorgt dat uw air conditioning niet meer werkt, is geen vriend voor u.

2. Gebruik actief uw uitlaat- / ventilatieventilatoren

Gebruik je ventilatoren als je aan het douchen of koken bent boven een hete kachel.

Hoewel u ze normaal gesproken kunt uitschakelen nadat u klaar bent met uw activiteiten, houdt u ze iets langer aan. Dit zal een grote hulp zijn bij het verminderen van de luchtvochtigheid binnenshuis.

3. Neem koelere douches

Warme douches = vochtige lucht.

We houden net zoveel van warme douches als de volgende persoon, maar ze zijn de vijand van thuiscomfort in dit scenario.

We zeggen niet dat je moet overschakelen naar ijsbaden. Door de temperatuur van uw douches slechts een paar graden te verlagen, voegt u niet zoveel stoom toe aan de lucht, wat helpt bij de luchtvochtigheid.

Neem koelere douches

4. Bevestig eventuele lekkende leidingen

Het laatste dat u wilt doen wanneer u probeert de luchtvochtigheid binnenshuis te verlagen, is vocht toevoegen. Lekkende leidingen en kranen doen precies dat.

Los eventuele lekken op en wikkel uw blootgestelde buizen in isolatoren – dit voorkomt condensvorming. Tekenen van lekken zijn onder meer bevlekte gipsplaat, natte plekken en onregelmatige waterrekeningen.

5. Houd uw dakgoten schoon

Dakgoten zijn vaak de oorzaak van waterlekkage binnenshuis, wat verschrikkelijk is voor zowel uw huis, uw vochtigheidsgraad als u.

Het is belangrijk dat u uw dakgoten schoonmaakt en dat uw regenpijp weg van uw huis wordt gericht en minstens 6 voet wordt verlengd.

Houd uw dakgoten schoon

6. Droog uw wasgoed buiten

De meesten van ons hebben kleding die we niet in de droger kunnen doen. In de winter gebruiken we droogrekken binnenshuis. Maar in de zomer helpen al die vochtige kleding je huis alleen maar vochtiger te maken.

We raden je aan om je kleding aan een droogrek of waslijn buiten te hangen. Voordat u dit doet, moet u de statuten van uw buurt controleren – er kunnen enkele beperkingen gelden.

Als u kleding moet ophangen om binnenshuis te drogen, kunt u een luchtontvochtiger kopen. Voor elk huis met een kelder is dit een must.

7. Koop een luchtontvochtiger

De meest onfeilbare manier om de luchtvochtigheid binnenshuis te verminderen, is door een luchtontvochtiger aan te schaffen.

Luchtontvochtigers passen precies in de luchtbehandelingsunit van uw oven en verwijderen vocht uit de lucht wanneer deze door de lucht stroomt.

Wanneer die lucht je bereikt, is het droog en koel – precies zoals we in de zomer willen zijn.

Het beste gedeelte? U zult uw airconditioner eigenlijk veel minder moeten gebruiken, omdat deze nu helpt de luchtvochtigheid laag te houden. Dat betekent dat er minder geld wordt uitgegeven aan het koelen van rekeningen.

Koop een luchtontvochtiger

8. Verplaats je kamerplanten

Planten zijn levendig en mooi, maar ze geven wel een behoorlijk deel van het vocht af. Als je huis veel kamerplanten heeft, kan dit ervoor zorgen dat je luchtvochtigheid stijgt.

We stellen een tijdelijke verhuizing voor naar een enkele goed geventileerde ruimte of naar een plek buiten.